Jak działa ekspres gazowy?

Istnieje wiele rodzajów ekspresów do kawy, a jako że jest to całkiem poważna inwestycja, warto zastanowić się, jaki ekspres jest dla nas odpowiedni i będzie nam służył na długo oraz wyręczał nas w szybkim przygotowaniu napoju. Niezależnie od tego, czy kupujemy ekspres do naszego własnego użytku czy w przypadku, gdy chcemy założyć własną kawiarnię.

Czym jest ekspres gazowy i dla kogo będzie odpowiedni?

Ekspres na gaz jest jednym z rodzajów ekspresów do kawy o mało skomplikowanej budowie. Możemy często, o ile nie zawsze, napotkać je w kawiarni. Jest to opcja zarówna dla profesjonalnych baristów, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą i chcą się nieco bardziej wgłębić w temat, posiadając już pewne umiejętności. A może zacząć latte art? W przypadku modelu Bezzera B2013 AL jest to także produkt mobilny, co oznacza brak konieczności polegania na prądzie dzięki zasilaniu gazowemu oraz akumulatorowi z pompą wodną, co jest świetnym i bardzo komfortowym rozwiązaniem.

Proces zaparzania kawy

Po umieszczeniu kawy w sitku w zadokowanej całości rozpoczyna się proces parzenia. Warto użyć wagi do wymierzenia odpowiedniej ilości zmielonego ziarna. Jeśli wykorzystujemy mleko, spienia się ono za pomocą dyszy. Już po chwili możemy użyć go w tradycyjny sposób czy pójść w kierunku latte art. Sam proces parzenia jest inny od tego tradycyjnego lub prostszego, zastosowanego w innych rodzajach ekspresów, jednak daje nam większą satysfakcję z samego procesu oraz szansę na naukę.

Główne zalety i dlaczego warto

Najważniejszą cechą wyróżniającą dany model jest możliwość ogrzewania elektrycznego oraz, opcjonalnie, gazowego, czego często nie mają inne ekspresy do kawy tego pokroju. Ekspres ten posiada także miedziany bojler z funkcją automatycznego napełniania, a także funkcję pozwalającą na automatyczne wyłączenie nagrzewania, gdy zabraknie w nim wody. Do produkcji Bezzera B2013 AL użyto wysokiej jakości stali nierdzewnej, co przyczynia się do „żywotności” naszego ekspresu. Z pewnością możemy cieszyć się nim na długo i zdobywać nowe umiejętności, bądź kontynuować swoją karierę baristy.

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *