W chłodny jesienny wieczór miło jest usiąść przed kominkiem i patrzeć na tańczące płomienie.
Kominek w domu nie jest rzeczą niezwykłą, służy on głównie do ozdoby, ale może również być dodatkowym źródłem ciepła. Kominek z płaszczem wodnym, znakomicie sprawdzi się na niewielkiej przestrzeni, do ogrzania na przykład salonu, w którym kominek został ustawiony. W tego typu piecach nie pali się węglem, tylko paliwem drewnopochodnym oraz czystym drewnem.
Paliwo drewnopochodne i drewno do kominka
Do wsadów drewnopochodnych zaliczymy pelet, brykiet drzewny i drewno naturalne, specjalnie wyselekcjonowane jako wsad kominkowy. Z peletem i brykietem drzewnym nie ma problemów związanych z nadmierną wilgocią – obydwa wsady produkowane są pod ciśnieniem z odpadów drewnianych, więc w czasie procesu produkcji większość wody zostaje odparowana lub odsączona. Klient nabywa towar już w stanie gotowym do użycia, bez potrzeby dosuszania.
Zupełnie inaczej jest z drewnem naturalnym
Po pierwsze – do palenia w kominkach nadają się tylko kłody drzew liściastych, ponieważ drewno iglaste zawiera zbyt dużą ilość żywicy, która utrudnia spalanie, a także osadza się w przewodach kominowych powodując utrudnianie odprowadzanie spalin, a nawet może spowodować zapalenie się osadu w kominie.
Z drzew liściastych każdy gatunek ma inną temperaturę spalania, a także czas, w którym drewno ulegnie zwęgleniu – najdłużej palą się takie gatunki jak: dąb, grab i buk, które palą się wolno, wydzielają mało dymu i oddają dużo ciepła. Najszybciej pali się topola i brzoza, natomiast najbardziej aromatyczne drewno to drzewa owocowe.
Drewno świeże – wydłużony czas składowania
Drewno do kominka, by spalało się równomiernym płomieniem, musi być dobrze wysuszone. Drewno zawierające zbyt dużo wilgoci mocno dymi, energia cieplna jest zużywana na pozbycie się wody, przez co takie drewno jest niekaloryczne. Jeżeli zostanie zakupiony transport drewna świeżego, musi ono co najmniej dwa lata przeleżeć w przewiewnym, zadaszonym miejscu zanim zostanie użyte do kominka. Taka propozycja dotyczy tylko osób cierpliwych lub takich, którzy mają stały dostęp do drewna i możliwość składowania go. Najczęściej kupuje się drewno wysuszone w suszarniach lub składowane naturalnie – kilkuletnie.
Jak sprawdzić, czy drewno do kominka jest odpowiednio suche?
Przede wszystkim waga – drewno mokre jest dużo cięższe niż taka sama ilość drewna suchego, kora z drzewa suchego sama odpada przy lekkim nacisku, natomiast w drewnie świeżym trzyma się mocno jego powierzchni. Istotną sprawą jest także kolor tego samego gatunku drewna – świeże jest dużo jaśniejsze niż to składowane. Dobrym testem sprawdzającym, czy drewno jest wystarczająco suche jest odłupanie szczapki i podpalenie jej. Jeżeli będzie palić się bez dymienia (nadmiernego), równym płomieniem bez strzelania iskrami oraz zapali się łatwo – możemy uznać, że ten skład, z którego pochodzi szczapa, jest gotowy do użycia.
Drewno, które ma być składowane i czekać swojej kolejki, powinno być rozcięte w taki sposób by tylko jedna strona belki miała korę. Tak składowane drewno ma szansę wyschnąć szybciej, bez ryzyka porażenia przez grzyby czy pleśnie.