Gdzie dobrze zjeść, by zasmakować Krakowa?

Kraków jest obowiązkowym punktem na mapie dla sympatyków turystyki. Piękne widoki, Sukiennice, Kościół Mariacki i przede wszystkim Wawel – tego nie da się opowiedzieć, to po prostu trzeba zobaczyć.

Wybór docelowego miasta nie jest jednak jedynym zadaniem przed wyjazdem na wycieczkę turystyczną. Warto także dowiedzieć się nieco o kulturze, historii i charakterystycznych potrawach danego miasta.

Udana wycieczka wymaga również dobrych doznań smakowych. Kuchnia polska – choć w teorii podobna w każdym regionie – w praktyce proponuje odmienne smaki w różnych częściach kraju. By jednak na dobre poczuć wyjątkowy klimat miejsca, należy wybrać odpowiednią restaurację.

Kraków charakteryzuje się obfitością w lokalne potrawy, ale również i bogactwem restauracji na terenie całego miasta. Gdzie zatem dobrze zjeść, aby wizyta w Krakowie nie kojarzyła nam się tylko z pięknymi widokami, ale również i smaczną, regionalną kuchnią?

Gdzie zjeść w Krakowie?

Najlepsze restauracje w Krakowie niejednokrotnie kojarzą nam się z ogromnymi rachunkami. Nie jest to jednak reguła – można znaleźć miejsca, w których jakość idzie w parze z rozsądną ceną, co jest niezwykle istotne w przypadku rodzinnych wyjazdów w większym gronie.

We wskazany powyżej schemat wręcz idealnie wpisuje się Restauracja pod Baranem. Gwarantuje nie tylko smaczne potrawy, ale również i piękne widoki – w tym nawiązujące do kultury Krakowa wnętrze, w którym klient poczuje ciepło domowego zacisza. Na wyjątkowy klimat wpływają również liczne obrazy, a także surowa cegła połączona z ciepłym kolorem ścian.

Najistotniejszym punktem restauracji jest oczywiście menu. Restauracja pod Baranem oferuje przede wszystkim liczne potrawy w wersji lokalnej. W tym śledzia w śmietanie po krakowsku, żurek po krakowsku czy maczankę po krakowsku.

W ofercie nie brakuje również bardziej klasycznych dań, takich jak kotlet schabowy czy pierogi z mięsem. Dla nieco bardziej wymagających podniebień istnieje chociażby możliwość zamówienia kotlecików jagnięcych czy chateaubriand z polędwicy.

Największą zaletą Restauracji pod Baranem jest jednak różnorodność. W menu znajdziemy zarówno zupy, zakąski, wszystkie rodzaje mięsa, jak i potrawy bezglutenowe.

Bogate menu, rozsądne ceny i wyjątkowy klimat sprawiają, że Restauracja pod Baranem jest kolejnym punktem, który w Krakowie wręcz obowiązkowo musimy zobaczyć na własne oczy!

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *