Gdy wybierzemy się na spacer plantami od Wawelu ku Rynkowi, na naszej drodze zapewne napotkamy wyjątkowe miejsce – restaurację Pod Baranem. Absolutnie nie wolno jej bezmyślnie pominąć, gdyż jest to miejsce pod każdym względem niesamowite i piękne.
Pod baranem znakomita kuchnia łączy się z wysmakowanymi wnętrzami, niepowtarzalną atmosferą i traktowaniem klienta jak prawdziwego króla. Przez okna widać zabudowania Zamku Królewskiego, a taka lokalizacja bez wątpienia zobowiązuje. Dlatego też restauracja już od ponad piętnastu lat, czyli od moment powstania w 1997 roku, trzyma najwyższy poziom. Można powiedzieć więcej, jedzenie jest coraz smaczniejsze, gdyż szef kuchni dba o wzbogacanie ich nowymi rozwiązaniami. Przy ich przyrządzaniu stosuje się najwyższej jakości produkty, które same sobie stanowią o wyjątkowym smaku.
W połączeniu z wielkim wyczuciem i talentem kulinarnym, w restauracji pod Baranem tworzy się magię. Restauracja serwuje w głównej mierze tradycyjną kuchnię polską. W karcie znajdziemy znakomity żurek, flaczki wołowe, baraninę, czy śledzia po polsku. Pod Baranem to restauracja rodzinna, która posiada bogatą tradycję i doświadczenie, które wpływa na owocną współpracę właścicieli. Dzięki temu od lat lokal jest wymieniany w czołówce najlepszych restauracji w Krakowie. Został on wspomniany w przewodniku kulinarnym Michelin oraz wyróżniony Certyfikatem Znakomitości. Ale to nie odznaczenia, czy tytuły są najważniejsze dla właścicieli restauracji, a zadowoleni klienci, którzy zostają dobrze nakarmieni i z chęcią wracają do tego miejsca.
To właśnie tacy oddani, wieloletni klienci tworzą renomę restauracji Pod Baranem. Mimo sławy, ceny w menu utrzymywane są na rozsądnym poziomie, co również działa na korzyść lokalu i jego dobrą opinię. Piękne, mieszczańskie wnętrza, ogień trzaskający w kominku, kojące dźwięki muzyki i pyszne jedzenie tworzą iście sielską atmosferę.
[…] Masz ochotę na polską zdrową kuchnie z zamkiem w tle? Zapraszam do przeczytania artykułu: http://f4t.pl/w-cieniu-zamku-krolewskiego/ […]